Kecoh! Satu Patung Berhala Berwarna Biru Berada Di Tengah Padang Pasir!

VIRAL
May 31, 2022 - 02:44 PM


Kecoh baru-baru ini apabila seorang pengguna Facebook mendakwa terdapat satu patung berhala  berwarna biru di tengah-tengah padang pasir Al Ula, lokasi yang dikatakan terbinanya Kota Neom.

Akibat dari posting tersebut, ramai netizen khususnya muslim melemparkan kata-kata kecaman.

Untuk pengetahuan anda, patung biru yang menggambarkan seorang wanita sedang duduk bertapa di tengah-tengah padang pasir ini sebenarnya adalah sebahagian daripada pameran seni kontemporari Desert X yang diadakan di Lembah Coachella, Al Ula.

Menurut laporan Emirates Woman, acara ini berlangsung pada Mac tahun 2020 dan disertai oleh artis daripada pelbagai latar belakang.

Patung berwarna biru ini dihasilkan oleh artis dari Amerika yang bernama Lita Albuquerque. Beliau menamakan karya patung berwarna biru ini dengan nama NAJMA yang bermaksud bintang dalam bahasa Arab dengan frasa ‘dia meletakkan seribu matahari di atas lapisan telus angkasa.

Ketika diminta untuk mengulas mengapa beliau memilih warna biru, Lita memberitahu bahawa biru adalah simbol kepada lautan Mediterranean yang luas dan mewakili seni bina bandar Sidi Bou Said tempat di mana dia dibesarkan. Ia juga mewakili hubungan di antara langit dan bumi.

Selain patung warna biru yang dibina oleh Lita, ada juga beberapa pameran arca lain yang dipaparkan di sana pada masa itu. Lain kali, check dulu sumber. Pastikan sahih baru kongsi!

Sumber: The Vocket

Destination: 

❗️ Anda peminat One Piece? Jom dapatkan tiket Pameran Jelajah Asia One Piece "The Great Era of Piracy" ☠️di : https://www.ticket2u.com.my/event/30178?r=rll
#rileklah