Hati-hati! Hanya Melalui Gambar Boarding Pass Yang Anda Kongsikan, Mampu Mengakibatkan Penerbangan Anda Terbatal!

TRAVEL
May 31, 2022 - 11:16 AM


Semenjak kebanyakan negara sudah membuka sempadan antarabangsa, mesti instagram story anda penuh dengan kawan-kawan yang keluar bercuti.

Antara trend yang telah menjadi sekian lama adalah dengan upload gambar atau video boarding pass anda. Kalau tidak, orang tak tahu yang anda sedang menunggu flight untuk ke oversea betul tak?

Tanpa kita sedari, akibat trend atau tabiat ini mendedahkan kita kepada bahaya. Seorang pemuda yang bernama Jason Ho telah menerangkan mengapa anda tidak patut kongsikan gambar tersebut di akaun Tiktoknya.

@coachjasonho PSA: Personal information hack #learningisfun #PSA #lifehacker #singaporeairlines #coachjasonho ♬ original sound - Coach Jason Ho

Melalui perkongsian tersebut, anda mungkin telah mendedahkan butiran peribadi yang amat penting, antaranya:

Melalui perkongsian tersebut, anda mungkin telah mendedahkan butiran peribadi yang amat penting, antaranya:

  • Nama penuh
  • No passport
  • Tarikh luput passport
  • 4 no terakhir kredit kad 
  • Tarikh lahir
  • Email
  • No telefon.

Dengan menggunakan segala butiran di atas, anda mungkin akan teraniaya akibat perbuatan dari orang yang tidak senang dengan anda. Mereka boleh membuat perubahan terhadap penerbangan anda dan lebih teruk lagi mereka boleh membatalkan penerbangan anda.

Ho menjelaskan, dengan hanya bersumberkan dari screenshot, beliau boleh akses secara terus fungsi "manage booking" di website Singapore Airlines.

Jadi, sentiasa berhati-hati dalam setiap perkara yang dikongsikan di media sosial. Anda boleh berkongsi keterujaan anda untuk pergi bercuti namun tidak semua perkara wajar didedahkan. Sekian pesanan khidmat masyarakat dari Rileklah!

Sumber: Mothership.sg

❗️ Anda peminat One Piece? Jom dapatkan tiket Pameran Jelajah Asia One Piece "The Great Era of Piracy" ☠️di : https://www.ticket2u.com.my/event/30178?r=rll
#rileklah