10 Fakta Menarik Yang Korang perlu Tahu Mengenai Deep Dive Dubai

TARIKAN
July 13, 2021 - 07:04 PM


Dubai merupakan salah satu bandar termewah di dunia yang lokasinya berada di bahagian timur Semenanjung Arab, yang terkenal di Pantai Teluk Persia. Salah satu bandar terbesar di Emiriah Arab Bersatu (UAE) ini terkenal dengan bangunan pencakar langitnya yang sangat banyak hingga hampir mendominasi seluruh bandar.

Dubai kini tidak hanya terkenal sebagai pencakar langit tertinggi di dunia, tetapi juga secara resmi membuat rekod memiliki kolam renang terdalam. Kedalaman kolam adalah 60 meter, melebihi catatan sebelumnya 45 meter yang dipegang oleh Deepspot di Poland. 

CNN melaporkan bahawa kolam menyelam Dubai dapat menampung 14 juta liter air, setara dengan enam kolam renang berukuran Olimpik, sekurang-kurangnya empat kali lebih besar daripada kolam menyelam lain di dunia. Pada 27 Jun, Guinness Book of Records menyenaraikan kolam itu sebagai "kolam menyelam terdalam" atau kolam menyelam terdalam di dunia.

Pelancong gemarkan sesuatu yang baru dan aktiviti lasak, Deep Dive Dubai ini akan menjadi tarikan terbaharu kepada pelancong. Bagaimanapun buat masa ini fasiliti kolam renang itu hanya dibuka kepada penyelam profesional.

Berikut adalah beberapa fakta menarik yang korang perlu tahu mengenai Deep Dive Dubai.

1. Suhu air kolam renang itu ditetapkan pada 30 darjah celcius bagi membolehkan penyelam mengenakan pakaian menyelam yang nipis atau persalinan renang biasa.

2. Kolam renang itu dibina berbentuk seperti tiram gergasi dan memiliki keluasan 1,500 meter persegi.

3. Bentuk tiram itu adalah sebagai menggambarkan Dubai yang terkenal sebagai negara penyelam mutiara.

4. Ia bukan kolam renang menyelam biasa sebaliknya terdapat binaan apartmen 'terbengkalai' dan binaan sebuah bandar di mana penyelam boleh menjelajahnya hingga ke dasar kolam.

5. Antara binaan yang terdapat dalam kolam renang itu adalah perpustakaan, ruang permainan, kediaman apartment, kereta, bilik tidur, studio dan sebagainya.

6. Kolam renang itu turut dilengkapi dengan sistem cahaya dan suara yang canggih bagi memberi suasana seperti di dasar laut yang sebenar.

7. Deep Dive Dubai turut menawarkan kursus menyelam bagi yang tiada pengalaman dan boleh menyelam bersama pemandu selam yang disediakan.

8. Bagi menjamin keselamatan penyelam sebanyak 56 kamera dipasang di setiap sudut kolam renang itu bagi tujuan pemantauan.

9. Bagi penyelam profesional, mereka perlu mempunyai sijil menyelam yang diiktiraf oleh Professional Association of Diving Instructors (Padi).

10. Apabila dibuka kepada awam kelak, kanak-kanak berusia 10 tahun turut dibenarkan menyelam.

Jarrod Jablonski, Pengarah Urusan Deep Dive Dubai, mengatakan bahawa kolam menyelam ini adalah salah satu kolam menyelam termaju di dunia, bukan hanya kerana kedalamannya, tetapi juga kerana apa yang ada di dalamnya.

"Terdapat beberapa kolam menyelam di dunia, tetapi di Dubai, ia lebih menarik. Bukan hanya yang paling dalam dan terbesar, tetapi pembinaan bandar dan pangsapuri di dalamnya menjadikan penerokaan penyelam lebih menarik, seperti di lautan sebenar, "katanya.

Kepada yang berpeluang nak cuba sini dan berani, boleh pergi ke laman web Deep Dive Dubai.

Sumber: mStar

Destination: 

❗️ Anda peminat One Piece? Jom dapatkan tiket Pameran Jelajah Asia One Piece "The Great Era of Piracy" ☠️di : https://www.ticket2u.com.my/event/30178?r=rll
#rileklah